У оквиру „Недеље парламентаризма“ организован је округли сто „Проблем демократије: тиранија медиокритета“ на коме су говорили професор др Чедомир Чупић, професор др Зоран Стојиљковић и карикатуриста недељника НИН Душан Петричић. Са циљем да се укаже на проблеме демократије, говорници су се дотакли  компетентности политичара у Србији и конформизма већине.

2

„Медиокритет је метафора коју је тешко дефинисати, али која има за циљ да покаже да демократија има доста слабости и представља владавину осредњости“, изјавио је професор Чупић. Он је навео да су мале појединачне моћи немоћне, док удружене постају надмоћне и врше тиранију већине. „Као што Аристотел тврди демократија је лош облик владавине зато што представља доминацију светине и подложна је демагогији“, саопштио је професор.

Карикатуриста Душан Петричић рекао је да је карикатура раније представљала исмевање физичког изгледа, а данас је усмерена на политичко делање. „Кроз своју оштру карикатуру обраћам се читалачкој публици и указујем на то шта раде, како раде и које грешке праве политичари“ казао је Петричић. Он је додао како је свестан да ради за мањину читалаца, а не за масе.

Професор др Зоран Стојиљковић сматра да је политичко станиште медиокритета популизам. „Медиокритет има карактеристику камелеона јер се прилагођава сваком амбијенту што представља велику моћ и умеће“, појаснио је професор Стојиљковић. Он је подвукао да су могућа решења за спречавање медиокритетства образовање за демократију, јавне расправе и заговарање иницијатива.