У скупштинској Сали града Пожаревца у оквиру недеље парламентаризма, омладина Јазас-а организовала је отворену и интерактивну трибину под називом „Како до равноправности?-Жене у политици“.

 

1

Друштвено-политичке промене у Србији су допринеле позитивном помаку на плану учествовања жена у политичком животу. Резултат тих промена је повећана свест о потреби равномерног укључивања жена у политику и њиховој заступљености у одлучивању о друштвеним реформама.
Након избора од 2000. године бележи се поступан пораст броја жена у Народној скупштини, а ситуација се поправља након увођења система квота за мање заступљени пол у Закону о избору народних посланика.

Говорећи о систему квота систему квота посланица Народне Скупштине Републике Србије, Душица Стојковић је рекла да су 1990 год. на изборним листама политичких партија жене заузимале тек 1,6 % учешћа, док је тај број данас достигао  преко 30 %. „Жене су се пре нас избориле да ми седимо данас у Народној скупштини, локалним скупштинама, да чинимо општинска и градска већа“, рекла је Стојковић додајући да жене нису само неко ко климна главом и служи за украс, већ да равноправно учествују у доношењу одлука заједно са својим колегама.  Скупштина града Пожаревца има 24 одборница, у градском већу жене су заступљене са 20%, док жене у градској управи чине 62% , рекла је одборница скупштине града Пожаревца, Саша Глуваков.

Посланице Народне Скупштине и одборнице Скупштине града Пожаревца сложиле су се да морају да се залажу за права и подстичу политички активизам на свим нивоима управљања у Србији за побољшање представљања сопствених ставова и интереса у политици.
На трибини су говориле посланице Народне скупштине Републике Србије, Душица Стојковић, Стефана Миладиновић, Снежана Пауновић, одборница Скупштине града Пожаревца, Саша Глуваков и социолошкиња, Исидора Петровић испред Левице Србије.