Као да је јуче била 2011. година када сам имао први прави сусрет са активизмом. Каквим активизмом? Шта је активизам? Ух, то је један тако богат појам.

3

Могу се наћи разне дефиниције, али увек постоји шанса да се нешто врло битно испусти.

Активизам је у свима нама. Он је потенцијал који чучи и чека на право време и праву свест особе. То је оно што ми можемо да дамо заједници, да дамо себи и онима око нас – онима до којих нам је стало. Бити активан значи знати шта хоћеш и то и радити.

Да бисмо научили, да бисмо били корисни, да бисмо се забавили, да бисмо помогли онима којима је потребно, да бисмо испунили слободне време, да бисмо се дружили и да бисмо променили свет – потребно је да будемо активни.

Мени је активизам донео сада већ незаменљива искуства: нова знања, нове вештине, нове пријатеље, нова путовања, особе у свим крајевима света на које могу да се ослоним. Активизам ми помаже да се изградим као личност и учи ме да ценим своју заједницу за коју, на крају крајева, и јесам активан.

Потребно је да будемо активни – свако од нас. Није довољно пустити групу младих волонтера, активиста да ради и мислити да тиме што им не сметамо ми довољно доприносимо. То није довољно. Бити активан значи узети ствар у своје руке, постати господар тог дела своје околине. Желети, одлучити, урадити.

Вероватно делује тешко – свако од нас живи у различитој средини у којој су људи научили да не раде ништа по том питању. Можда ће нас гледати са неодобравањем, можда нас неће прихватити и ценити. Све је то могуће. АЛИ то не значи да треба да посустанемо! Промена свести заједници полази од промене свести појединца. Најбоље је учити на примеру добре праксе. Онда када једна особа одлучи да се активира, други из њене околине имају прилику да виде читав низ добрих ствари: од осећања друштвене користи, до стварања нових пријатељстава која могу да трају довека, па до разних путовања, културне промене, проширења видика и значајних вештина за данашњи свет.

Активизам је толико битан да сам са групом младих ентузијаста, будућих лидера Србије, основао и „Министарство активизма“ – иницијативу која окупља младе и средњошколске парламенте из (за сада) 10 градова Србије: Нови Сад, Шабац, Крагујевац, Панчево, Лозница, Бор, Мајданпек, Краљево, Нови Пазар, Београд. Бавимо се промовисањем активизма, а истовремено се дружимо, учимо, забављамо и формирамо мрежу и утицај који ће свакако бити значајан у будућности.

Аутор је Горан Сандић, представник Министарства акивизма