Недеља парламентаризма од 13. до 19. новембра

Председница Народне скупштине Републике Србије Маја Гојковић уочи Међународног дана демократије, који се обележава 15. септембра, обавештава јавност, васпитне и образовне институције, локалне самоуправе и удружења грађана да ће трећа по реду „Недеља парламентаризма“ бити одржана у организацији Народне скупштине од 13. до 19. новембра.


Препознајући значај отворености према грађанима, биће организован низ догађаја како би још више приближили рад Парламента свим грађанима и укључили младе у демократске процесе.
По угледу на британски „Parliament Week“, Народна скупштина организоваће сусрете и разговоре народних посланика и грађана, симулације рада Народне скупштине у више градова у Србији, како би младима приближили процедуре доношења закона, као и низ пројеката са образовним и васпитним институцијама. Предвиђени су сусрети и разговори председнице Народне скупштине Маје Гојковић са ученицима основних школа, са децом миграната која похађају редовну наставу, као и сусрети са најстаријим грађанима, са циљем да се са свим генерацијама разговара о улози Народне скупштине у побољшању живота сваког грађанина.
„Недеља Парламентаризма“ почеће изложбом фотографија, које су настале током посета страних званичника Народној скупштини под називом „Гости, пријатељи и сећања“. Предвиђен је и „Дечји дан“ у ком ће бити представљена изложба дечјих радова на тему „Како видим Народну скупштину Србије“, као и радионице за децу како би се упознали са радом Парламента, у сарадњи са партнерима из читаве Србије.
„Недеља парламентаризма наглашава значај парламента као централне институције сваког демократског система, промовисањем парламентарне демократије, отворености у раду и дијалога са грађанима. Ова манифестација доприноси бољој информисаности грађана о улози и значају Народне скупштине и законодавном процесу и подстиче укључивање грађана, посебно младих, што доприноси изградњи поверења између наше институције и грађана“, изјавила је председница Народне скупштине Републике Србије Маја Гојковић.
Народна скупштина позива заинтересоване васпитне и образовне институције, локалне самоуправе и удружења грађана, који желе да буду партнери и учествују својим програмима у „Недељи парламентаризма“, на тему парламентаризма, да се пријаве за учешће до 30. октобар 2017. године на e-mail: [email protected]
„Недеља парламентаризма“ организује се традиционално у сарадњи са амбасадом Велике Британије.